Nico Dijkshoorn – literaire lezing
donderdag 10 maart 2022, 20.15 uur

12.50

Nico Dijkshoorn is columnist, dichter, schrijver en muzikant. Hij is vooral bekend van zijn werk als huisdichter bij De wereld draait door.

Op voorraad

Categorie:

Beschrijving

Nico Dijkshoorn is columnist, dichter, schrijver en muzikant. Hij is vooral bekend van zijn werk als huisdichter bij De wereld draait door. Wekelijks schrijft hij daar, vanaf 2008, live een gedicht over de woensdaguitzending.

Naast zijn televisiewerk is Dijkshoorn vooral columnist. Hij begon eind jaren negentig als schrijver op blogs als FOK! en GeenStijl. Daarna werd hij door de Volkskrant gevraagd om sportcolumns te schrijven. Hiermee werd hij bekend bij het grote publiek. Hij schrijft ook voor televisieprogamma’s, waaronder Draadstaal.

In 2009 verscheen Dijkshoorns eerste roman: De tranen van Kuif den Dolder. Het boek gaat over de fictieve legendarische voetballer Kuif den Dolder en is opgebouwd als documentaire. In 2012 volgde zijn tweede roman, Nooit ziek geweest, waarin Dijkshoorn in 49 hoofdstukken herinneringen ophaalt aan zijn vader. In 2014 kwam zijn derde roman uit, getiteld In zijn nabijheid. Het verhaal gaat over een man, wiens leven wordt beschreven door 32 vrouwen.

Van Dijkshoorn’s columns zijn diverse bundels samengesteld, onder andere met de teksten die hij voor De Volkskrant, Artis-magazine, Het Nieuwsblad en Voetbal International schreef.

Nico deed met zijn band drie verschillende theatertours. Ook toerde hij met Herman Brusselmans en stond hij met Tim Knol en Wilfried de Jong meerdere malen op De Parade in Den Haag en Rotterdam. Midden in de laatste tour kreeg Dijkshoorn door een beroerte. Over die periode en de dood van zijn moeder schreef hij het boek Ooit Gelukkig, dat kan worden gelezen als een vervolg op het boek over zijn vader, Nooit Ziek Geweest.

Dijkshoorn tourt nog steeds met zijn teksten door het land, vaak terzijde gestaan door zijn band The Hank Five. Op dit moment werkt hij aan twee nieuwe boeken.